luni, 26 ianuarie 2015

IERTAREA ESTE CEA MAI IMPORTANTA TEMA, INAINTE DE A NE PREZENTA LA CINA COMEMORATIVA A DOMNULUI HRISTOS :

Ne vom face temele de fiecare data inainte de a participa la Cina Domnului?

Adica vom ierta si noi din toata inima pe aproapele, si chiar pe dusmanii nostric care ne-au gresit?

Apostolul Petru care era foarte interesat de iertarea aproapelui sau, l-a abordat pe Domnul Hristos, pentru a-si clarifica intelesul despre acest subiect foarte important : Iertarea!



Atunci Petru s’a apropiat de El, şi I -a zis: ,,Doamne de cîte ori să iert pe fratele Meu cînd va păcătui împotriva mea? Pînă la şapte ori?” Isus i -a zis: ,,Eu nu-ţi zic pînă la şapte ori, ci pînă la şaptezeci de ori cîte şapte. Deaceea, Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un împărat, care a vrut să se socotească cu robii săi. A început să facă socoteala, şi i-au adus pe unul, care îi datora zece mii de galbeni. Fiindcă el n’avea cu ce plăti, stăpînul lui a poruncit să -l vîndă pe el, pe nevasta lui, pe copiii lui, şi tot ce avea, şi să se plătească datoria. Robul s’a aruncat la pămînt, i s’a închinat, şi a zis: ,Doamne, mai îngăduieşte-mă, şi-ţi voi plăti tot.` Stăpînul robului aceluia, făcîndu -i-se milă de el, i -a dat drumul, şi i -a iertat datoria. Robul acela, cînd a ieşit afară, a întîlnit pe unul din tovarăşii lui de slujbă, care -i era dator o sută de lei. A pus mîna pe el, şi -l strîngea de gît, zicînd: ,Plăteşte-mi ce-mi eşti dator.` Tovarăşul lui s’a aruncat la pămînt, îl ruga, şi zicea: ,Mai îngăduieşte-mă, şi-ţi voi plăti.` Dar el n’a vrut, ci s’a dus şi l -a aruncat în temniţă, pînă va plăti datoria. Cînd au văzut tovarăşii lui cele întîmplate, s’au întristat foarte mult, şi s’au dus de au spus stăpînului lor toate cele petrecute. Atunci stăpînul a chemat la el pe robul acesta, şi i -a zis : Rob vicelan! Eu ţi-am iertat toată datoria, fiindcă m’ai rugat. Oare nu se cădea să ai şi tu milă de tovarăşul tău, cum am avut eu milă de tine?` Şi stăpînul s’a mîniat şi l-a dat pe mîna chinuitorilor, pînă va plăti tot ce datora. Tot aşa vă va face şi Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său. Matei 18:21-35.

Pentru a-l lamuri pe Petru, si evident pe ceilalti care erau in apropiere, Domnul nu a spus ca a ierta de sapte ori este o marinimie, sau este un record! A spus in schimb, ca cineva poate fi iertat chiar si de saptezeci de ori cate sapte, adica ori de cate ori greseste! Apoi a oferit o pilda adecvata pentru a clarifica totul! Si inca ceva! Domnul ne spune categoric : Tot aşa vă va face şi Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său! Apoi, iertarea nu era una superficiala, in sensul bunelor maniere! Domnul Hristos ne spune si cum trebuie sa iertam : fiecare din voi sa ierte din toată inima pe fratele său! Noi crestinii, vom ierta oare pe altii din toata inima atunci cand gresesc fata de noi? Oricum, dupa cum am observat din dialogul lui Petru cu Isus, cat si din pilda oferita cadou, iertarea este o cerinta divina si nu poate fi negociata de nimeni!

Multi oameni inteligenti au exprimat diverse opinii cu privire la Iertare. Iata cateva dintre ele, care in mod sigur ne vor zidi din punct de vedere spiritual :

"Iertarea este indemnul lui Dumnezeu" :  Martin Luther“

"Nu e razbunare mai buna decat iertarea.”  Josh Billings.

"Cel mai bun lucru pe care il poti oferi dusmanului este iertarea, unui adversar toleranta, unui prieten inima, copilului un bun exemplu, unui tata respectul, mamei tale o conduita de care sa fie mandra, tie iti datorezi respectul, tuturor oamenilor generozitatea." : Benjamin Franklin.

"Noi nu trebuie doar sa iertam, ci sa si uitam. Nu ierta doar din ascultare fata de Dumnezeu, ci din placere si iubire pentru ceilalti.” :  Sfantul Ioan Gura de Aur.

Cand vom ierta totul, le vom castiga pe toate." :  Sfantul Ioan Gura de Aur.

"Iertarea e cea mai puternica dintre puteri : face bine atat celui care o acorda, cat si celui care o primeste!”: Goethe.

"Scopul crestinului este sa cucereasca pentru Domnul Hristos oamenii de orice fel, prin iubire si iertare , conform voiei lui Dumnezeu" : Emilian Cismaru

"Dragostea inseamna sa nu trebuiasca sa-ti ceri iertare niciodata.”: Erich Segal.

Apostolul Pavel : " Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, tot asa iertati-va si voi!" Coloseni 3:12-14.

"A ierta înseamnă a elibera un prizonier, şi a descoperi că prizonierul erai chiar tu." : Lewis Smedes.

"Nu realizezi cat de puternic esti pana nu experimentezi iertarea.":  Paulo Coleho.

Fiul risipitor este iertat din toata inima, dupa ce recunoaste ca "a pacatuit impotriva cerului si a Tatalui Sau"! Si, atentie!, : facuse o mare paguba tatalui sau, cheltund in mod nesabuit o mare parte din avere! Si totusi a fost iertat! Daca unul din copiii nostri ar face ceva asemanator producandu-ne o mare paguba, l-am ierta si noi oare?


Iubirea, Mila si Iertarea, reprezinta cheile de la bolta unificatoare a pacii, si garantia iertarii noastre de catre Tatal nostru ceresc prin jertfa Fiului sau :

"Atunci cand Domnul Isus vorbeste despre iertare, el ne incurajaza sa studiem spiritul generos al milei si iertarii fata de fratii si surorile noastre crestine! Noi trebuie sa induram, sa suferim mai degraba si trebuie sa trecem cu vederea multe.”, ne spune convingator, J. C. Ryle – Matthew

Modul in care noi ne raportam la un conflict pe care il putem avea in orice moment, demonstreaza de fapt care este maturitatea noastra, adica cine suntem noi cu adevarat in momentul tratarii divergentelor care apar in cadrul relatiilor noastre cu semenii nostri! Matei 18:15

Iertarea implica sacrificiu  : cand ierti trebuie sa faci un sacrificiu deosebit, ca si Tatal fiului risipitor !. Domnul Cristos a fost sacrificat tocmai pentru ca noi sa putem fim iertati! El este sacrificiul facut de insusi Dumnezeu, care ne ofera exemplul sau : "Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v'a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" Efeseni : 4 : 32!   

In cazul nostru, este posibil ca sacrificiul sa implice e-ul personal, sau preferintele noastre personale. Este absolut esential sa facem distinctie intre iertarea divina, si iertarea umana. “Iertarea divina este unul dintre cele mai complexe si scumpe proiecte care cer o completa satisfactie a sfinteniei lui Dumnezeu.”

Societatea in care traim  ne spune ca trebuie sa raspundem si sa le intoarcem oamenilor cu aceeasi moneda atunci cand ei gresesc impotriva noastra. Adica suntem incurajati sa raspundem cu aceiasi moneda, iar daca tu nu raspunzi in aceasi maniera esti considerat slab. Oare asa este? Eu personal sunt convins ca este nevoie de mult mai mult curaj ca sa ierti si sa iubesti pe acei care iti gresesc, decat sa rapunzi rautatii cu rautate, adica sa apligi legea talionului : "dinte pentru dinte!"

Neputinta unor oameni de a ierta, le macina tot timpul constiinta si sufletele lor :

Datorita faptului ca nu pot ierta, multi oameni sunt prinsi intr-o lupta din care nu pot iesi, decat extrem de greu, sau chiar deloc! Deoarece iertarea este de natura Divina, avem nevoie de ajutor in a exercita aceasta virtute. Adica avem nevoie de Post si Rugaciune! Avem nevoie de Dragosta care este turnata doar prin Spiritul Sfant in inimile noastre, si care ne ajuta sa iubim si sa iertam chiar si pe dusmani! Aceste ajutoare oferite de Dumnezeu prin Domnul Hristos sunt necesare, deoarece iertarea acordata oamenilor si chiar dusmanilor,  nu a fost deloc o virtute printre natiuni. Nici macar Israelitii nu considerau ca era o mare virtute iertarea dusmanilor! 

Sa oferim un exemplu Biblic de ajutor si iertare :

In Psalmul 32, regele David ne da posibilitatea sa vedem care era lupta sa personala. Pacatul lui era ca o povara de nesuportat, o povara care ii zdrobeste constiinta si sufletul! Pacatul ii afecteaza pana si trupul! El ne spune : “Cata vreme am tacut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate”.

Da de multe ori, doar o cadere adanca ca a lui, ne poate ajuta si pe noi sa intelegem dragostea si iertarea lui Dumnezeu, adica sa experimentam sentimentul si eliberarea iertarii!
In momentul in care David intelege si experimenteaza iertarea, el o pretuieste deoarece el intelege ce insemna sa fii murdar. Pacatul ne fura totdeauna bucuria vietii, si ne lasa complet goi : “Da-mi iarasi bucuria mantuiri mele”, a fost strigatul disperat al lui David, iar Dumnezeul iertarii, care nu oboseste niciodata iertand, i-a acordat-o cu marinimie!
Atunci cand cineva admite ca este si el un pacatos, asa cum a fost si David, si vine la Dumnezeu sa ceara iertare, El care este plin de mila, iarta acea persoana pentru ca Iehova nu este partinitor! Cand acest lucru devine realitate, persoana respectiva este eliberata de sub greutatea vinii sale, adica a pacatului sau, si se bucura deplin de iertarea lui Dumnezeu!
Sa ne intrebam sincer : noi am experimentat vreodata iertarea lui Hristos, acordata de el oamenilor in numele lui Dumnezeu?  Astazi, fiecare dintre noi putem cere sa fim iertati, la fel cum a facut si David atunci cand era vinovat! Sa nu amanam mereu posibilitatea unei experiente asemanatoare in viata noastra, atunci cand gresim! Sa nu uitam niciodata, da, niciodata ca noi avem un mijlocitor permanent la Tatal, un mare preot :
  • "Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept. El este o jertfă de împăcare pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci şi pentru ale întregii lumi".1Ioan 2:1,2
Unii oameni nu pot crede nicicum ca cineva care a comis o crima, sau a comis alte atrocitati in timpul vietii poate fi iertat vreodata. In gandirea lor, nu este corect ca Dumnezeu sa ierte o asemenea fiinta.

Exista unii oameni care nu se pot ierta nici macar pe ei insisi! Cu catva timp in urma o cunostinta a fost implicata intr-un accident, din care a rezultat o victima. Dupa ce a devenit o crestina i-a cerut lui Dumnezeu sa o ierte. In credinciosia sa, eu personal sunt convins ca Dumnezeu a iertat-o. Imi dau seama insa din spusele ei, ca ea are o mare greutate in a se ierta pe ea insasi, deoarece a comis un omor prin imprudenta! Sa ne aducem aminte insa ca Tatal nostru ceresc este mult mai mare decat inimile si constiintele noastre! Ce la noi pare cu neputinta, la el toate sunt posibile, inclusiv iertarea, deoarece el va repara in viitor toate greselile oamenilor! Va invia victimile crimelor, si urmarile altor pacate foarte grave! Da, nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute, de boala, necazuri si de lacrimile pe care le-a varsat din cauza abuzurilor de tot felul! Nici macar moartea nu va mai fi! Revelatia 21:3-5! In Paradis sau Imparatie, nu vor mai exista nicidecum aceste lucruri!

Noi putem experimenta iertarea doar daca suntem "nascuti din nou", prin Spiritul Sfant!

Atunci : De ce sa il iert pe fratele meu? Raspunsul este foarte simplu simplu : deoarece si bunul Dumnezeu te-a iertat pe tine prin Cristos Isus, Domnul nostru!

Cum sa il iert pe fratele meu? La fel de simplu : Dumnezeu te-a iertat complet! Exact la fel trebuie sa-l ierti si tu pe fratele tau, adica tot complet! Dragostea, rodul Spiritului lui Dumnezeu, iarta totul!

Insusi Domnul Cristos demoleaza orice incercare a oamenilor de a defini printr-o lege masura iertarii, adica cat de mult poti ierta pe aproapele tau :

Iertarea nu poate fi masurata : Adica nu poti sa ierti doar de trei, patru sau sau chiar sapte ori! Nu se poate stabili o regula! Ea trebuie practicata ori de cate ori se iveste ocazia, incontinu, adica de saptezeci de ori cate sapte! Iertarea crestina trebuie sa incorporeze toate compartimentele vietii noastre. Asadar sa vorbim si sa lucram ca niste oameni care au sa fie judecati de o lege a slobozeniei: caci judecata este fara mila pentru cel ce n-a avut mila, dar mila biruieste judecata’. Iacov 2:12-13

Ce inseamna a ierta si a uita?

Iertarea este o hotarare constienta, luata cu mintea si din toata inima, de a ierta neconditionat paguba s-au ofensa produsa de altcineva, si fara a tine cont de pretul acestei iertari, oricat de mare ar fi el!
Biblia ne spune: „Cine isi ascunde faradelegile, nu propaseste, dar cine le marturiseste si se lasa de ele, capata indurare” Proverbe 28,13. Adevarata iertare recunoaste cinstit ca lucrul pe care l-a facut o persoana este gresit, dar alege, prin harul lui Dumnezeu, sa nu-l ia in considerare.

De asemenea iertarea nu este o slabiciune :  

Uneori, credem ca a-i ierta pe altii este un semn de slabiciune, sau de lasitate. Cu toate acestea, adevarul este ca iertarea nu izvoraste niciodata din slabiciune, ci mai degraba din putere si tarie de caracter. Pentru a ierta, este nevoie de o persoana care are rabdare si multa putere interioara. Dumnezeu nu alege sa ne ierte pentru ca este lipsit de putere. Numai aceia care au convingeri hotarate si un caracter veritabil pot sa ierte cu adevarat. Ironia este ca, atata vreme cat alegem sa nu iertam, noi ajungem sa fim sclavii acelora care ne-au ranit, ducand spunand asa, un sac in spate, si riscam ca daca noi nu iertam, nici Dumnezeu sa nu ne ierte pe noi!

Iertarea nu este doar o simpla uitare :

A uita inseamna a pierde amintirea unui lucru. Cu toate acestea, iertarea crestina nu este rezultatul uitarii, adica sa uitam prejudiciul suferit si sa nu ne mai aducem niciodata aminte de el! Sa dam un exemplu: Faptul ca Dumnezeu spune ca nu isi va mai aduce aminte de pacatele noastre, vezi Evrei 8:12, nu inseamna ca El nu este in stare sa-si aduca aminte de pacatele noastre, ci inseamna ca El nu mai vrea sa isi aduca aminte de ele! Este o alegere constienta a sa de a nu mai socoti acele pacate impotriva noastra, sau de a nu mai lua masuri cu privire la ele. Tot asa este si atunci cand noi luam hotararea constienta de a ierta! Adica, hotaram in inima noastra sa nu ne mai aducem aminte de greselile cuiva! Domnul face insa si o minune in sufletul nostru, asa incat durerea pe care am suferit-o isi pierde intensitatea, ajungand pana la faptul ca amintirea dureroasa dispare treptat. Nu este oare acesta un lucru minunat? Nu-i asa ca ne-am convins si noi ca functioneaza atunci cand iertam, si parca ni se ia o povara de pe umeri?

Da, iertarea este hotararea de a nu te mai gandi la comportamentul gresit al cuiva, de a nu mai vorbi despre acel comportament si de a nu mai putea fi influentat de el vreodata. Desi iertarea nu este un simtamant, iar hotararea de a ierta doare, vestea buna este ca acest act constient al vointei aduce schimbari in simtamintele noastre: primim pacea si bucuria interioara, care vin din implinirea voii lui Dumnezeu. Sa nu uitam sfatul lui Pavel : Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi! Coloseni 3:12-14.
Un crestin iertat, este intotdeauna un crestin care iarta! Faptul ca nu ii iertam pe altii este un indiciu care arata ca nu dam valoare iertarii oferite de Hristos. Spiritul nostru neiertator arata daca vom primi sau daca vom pastra, ori nu, propria iertare. Din cuvintele Domnului Hristos, invatam ca, daca noi nu iertam, nici Dumnezeu nu ne va ierta : in Rugaciunea Domneasca, Isus spune: „Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri  Matei 6,12. El continua: „Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre. Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre” vers.14.15

Poate ca ai fost ranit de cineva apropiat, sau drag, poate de o ruda, un coleg de munca, sau de partenerul de viata. Cel care te-a ranit serios ar putea chiar sa fie o persoana care obisnuieste sa mearga la Adunare. Poate ca ai fost ranit, tradat, inselat, mintit, umilit, sau lovit de un frate de credinta! Nu poti nicidecum sa te aduni, ca sa ierti. Poate ca inca te simti ranit, sau suparat. Atunci fi atent aici :  Domnul Hristos, te indeamna sa iei o hotarare constienta de a-l ierta pe cel care te-a ofensat. Pentru ca, atata vreme cat vei continua sa porti in suflet amaraciunea si resentimentul, nu vei fi liber niciodata. Vei ramane pentru totdeauna un sclav al persoanei care te-a ranit!

In Concluzie putem spune urmatoarele cuvinte :

Daca ne luptam cu propriul spirit neiertator, sa ne aducem aminte ca Dumnezeu ne-a iertat si ne-a raspuns cu bunatate. Ei bine, David a stiut urmatoarele lucruri despre Dumnezeu :
  • "Iehova este indurator si milostiv, indelung rabdator si bogat in bunatate. El nu se cearta fara incetare, si nu tine mania pe vecie. Nu ne face dupa pacatele noastre, nu ne pedepseste dupa faradelegile noastre. Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat este de mare bunatatea lui pentru cei ce se tem de el, cat este de departe rasaritul de apus, atat de mult departeaza el faradelegile noastre de la noi! Psalmul 103, 8-12.
Credem si noi din toata inima lucrul acesta? Il credem pe Dumnezeu si Hristos pe cuvant?

Credem noi cu adevarat ca ne-au iertat, sau vom continua sa ne invinovatim singuri, deoarece nu ne putem ierta noua insine anumite pacate comise in trecut? Daca intelegem clar ca noi toti am primit iertarea lui Dumnezeu prin jertfa Domnului Isus, atunci va fi cu putinta sa iertam atat pe noi cat si altora din toata inima! Daca inca ne intrebam de ce trebuie sa iertam si sa uitam, relatarea din Scriptura despre David si Mefiboset ne va invata sigur ca motivul cel mai convingator al iertarii nu este faptul ca persoana respectiva merita sa fie iertata, ci asa cum a facut si David care l-a iertat pe Mefiboset "din pricina lui Ionatan", tatal sau, care era prietenul lui David! Si noi trebuie sa iertam pe toti oamenii care ne gresesc inclusiv pe dusmanii nostrii, "din pricina lui Iehova si a Domnului nostru Isus Hristos", care ne-au acordat cu mila lor cat si iertarea cu larghete a tuturor pacatelor noastre!"

Biblia ne reamintește mereu că în ziua morții sale, Domnul nostru Iisus Christos s-a rugat pentru cei care l-au răstignit spunând următoarele cuvinte „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac" Luca 23:34! Ce exemplu minunat ne-a oferit, Fiul lui Iehova! Atunci cu siguranta  ca putem sa ne rugam si noi, pentru toti cei care ne-au gresit, inclusiv pentru dusmanii nostrii care ne prigonesc si asupresc folosind cuvintele sale : "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac"! Discipolul Stefan, se ruga la fel in timp ce era ucis cu pietre : "Doamne iarta-i de pacatul acesta!" Faptele 7:59, 60.  
Nu ne putem permite nici noi sa participam la cina Domnului, fara sa fi iertat pe toti cei care ne-au gresit, deoarece Hristos a fost rastignit tocmai pentru ca pacatele noastre sa fie iertate, si pentru a putea avea viata vesnica!

Articol copiat de pe celalalt blog al meu, intitulat : Discipolii lui Hristos, si Invataturile Apostolilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu