marți, 25 noiembrie 2014

UN ARTICOL CARE NE OBLIGA LA REFLECTII : CAND ISI DEPASESTE O RELIGIE ATRIBUTIILE?

Sfaturile Watchtower pentru sănătatea mintală: o poveste a două religii


Watchtower oferă două abordări contradictorii în problema sănătăţii minţii
În 2011, organizaţia Watchtower a publicat un articol de studiu în care Dumnezeu este numit „Medicul Suprem“. Revista conţinea sfatul de a evita contactul cu Martorii lui Iehova care şi-au renegat în mod paşnic credinţa.
Aceşti protestatari au fost „diagnosticaţi“ (într-o revistă care pretinde că are parte de susţinerea lui Dumnezeu) cu o boală mintală contagioasă numită „apostazie“. Până în ziua de azi, Martorii lui Iehova sunt instruiţi la modul ad nauseam să evite astfel de oameni şi presupuşii lor patogeni mintali.
Ştiind toate aceste lucruri, am fost surprins când am dat peste revista Treziţi-vă! din decembrie 2014, care poartă titlul „Ce ar trebui să ştiţi despre tulburările mintale“ (descărcabil PDF aici). Am deschis-o, iar ceea ce am găsit în revistă mi-a stârnit interesul: „Potrivit OMS [Organizaţia Mondială a Sănătăţii], mulţi oameni care suferă de boli mintale refuză să caute tratament de specialitate din cauza stigmatului asociat acestora“.
E o ironie cu adevărat întortocheată faptul că revista Treziţi-vă!, publicaţia-soră a revisteiTurnul de veghe, trage semnalul de alarmă în legătură cu stigmatul asociat bolilor mintale. Eticheta de „apostat“, pe care o pune organizaţie şi o corelează cu bolile mintale, le provoacă un stigmat extrem de dăunător foştilor membri. Îi costă familia, prietenii şi adesea chiar locul de muncă sau locuinţa.
Zeci de mii de refugiaţi, dintre care mulţi se luptă cu boli mintale care adesea au legătură cu experienţa lor de Martori, au tot părăsit organizaţia Watchtower de la începuturile sale.
Într-un mod suficient de ciudat, revista Treziţi-vă! începe apoi să promoveze intens folosirea tratamentului profesional pentru probleme de sănătate mintală. Acest sfat zboară în faţa a ceea ce se predă în spatele uşilor închise ale sălilor Regatului. De pildă, articolul din 2011 despre apostaţi nu i-a îndrumat spre asistenţă de specialitate, ci a ordonat izolarea.
În plus, s-a scurs un material video Watchtower de instuire a bătrânilor, care pune în scenă o situaţie în care o femeie îndurerată abordează doi bătrâni de congregaţie. Sora le dezvăluie planul ei de a se sinucide şi, deşi pare şocant, bătrânii fictivi nici măcar nu menţionează ideea de a consulta un medic de specialitate.
În cele din urmă, articolul din  Treziţi-vă! are o secţiune pe tema spiritualităţii, în care se spune:
„Biblia nu lasă să se înţeleagă că spiritualitatea ne vindecă problemele de sănătate.“ – g 12/14 pag. 5.
În materialul video de mai sus (pe care îl recomand să-l vizionaţi), sora cu tulburări mintale primeşte un gen de îndemn spiritual în care Biblia, mai precis cartea Iov, este principalul instrument folosit. Materialul video îi instruieşte pe bătrâni să folosească Biblia pentru a vindeca problema medicale, ceea ce contrazice în mod deplin sfatul care apare în articolul din Treziţi-vă!.

Vorbire din ambele părţi ale gurii

Deşi bătrâmii prezentaţi în materialul video de instruire se aflau într-o situaţie fictivă, comportamentul şi acţiunile lor se bazează pe un manual confidenţial intitulat „Păstoriţi turma lui Dumnezeu!“ (1 Petru 5:2). În capitolul „Să-i ajutăm pe cei slabi“, subtitlul „Încurajarea celor abuzaţi în copilărie“, există două paragrafe în care se menţionează comuntăţile de psihologi şi psihiatri:
„Trebuie să recunoaştem că bătrânii nu sunt profesionişti sau terapeuţi în medicina minţii, ci păstori spirituali (1 Pet. 5:2). Prin urmare, nu trebuie să efectuaţi şedinţe pe care unii le pot considera o terapie în grup. Nici nu trebuie să vă folosiţi timpul pentru a citi publicaţii de specialitate despre psihologie sau psihiatrie. Nu trebuie să vă asumaţi rolul unui terapeut. Cine suferă de o boală mintală sau psihică gravă poate că are nevoie de ajutorul unui medic (w90 15/4 p. 23).“ — ks10 pag. 54 par. 22.
La prima vedere, paragraful pare să-i sfătuiască plin de sensibilitate pe bătrâni să evite asumarea rolului de terapeut. Ei nu sunt profesionişti calificaţi şi, pe bune dreptate, li se spune să stea departe de acel rol. Totuşi, nu se spune numit despre recomandareatratamentului potrivit. În schimb, textul mărturiseşte într-o manieră uşor ambiguă nevoia de asistenţă de specialitate pentru anumiţi oameni.
Trei paragrafe mai jos, manualul dezvoltă aşteptările organizaţiei Watchtower de la corpurile de bătrâni cu privire la asistenţa medicală profesionistă (aldinele noastre):
„Există momente în care un creştin tulburat pe plan afectiv poate căuta ajutor de specialitate. Este o decizie personală dacă un creştin sau familia lui urmează un tratament prescris de un psihiatru, psiholog sau terapeut. Un bătrân nu trebuie să-şi asume  responsabilitatea de a recomanda un anumit terapeut sau un anumit tratament. El poate atrage atenţia asupra diferitelor materiale din publicaţiile creştine sau poate discuta cu cel în cauză pe marginea lor deoarece acestea arată terapiile care pot contraveni principiilor biblice şi îndeamnă la precauţie în acest sens (w96 1/9 p. 30, 31; w90 15/4 p. 24, 25). Deşi participarea la o terapie în grup, condusă de un terapeut de specialitate, este o decizie personală,dacă pe parcursul unor astfel de şedinţe un creştin nu este discret când vorbeşte, aceasta ar putea duce la dezvăluirea unor lucruri confidenţiale despre alţi membri ai congregaţiei.“ — ks10pag. 55 par. 25.
Organizaţia vrea ca apelul la tratament profesionist să fie decizia ‘creştinului tulburat’, fără vreo recomandare de la bătrâni. Tocmai de aceea, în materialul video de instruire, femeii cu gânduri sinucigaşe nu i s-a menţionat deloc asistenţa profesionistă. Comportamentul bătrânilor fictivi este aidoma celui prescris în manual, care e impus în acelaşi mod în care consiliul de administraţie respectă un statut.
Paragraful de mai sus chiar descurajează terapia dacă ea contravine „principiilor biblice“ şi vorbeşte pe ton negativ de potenţiala dezvăluire a lucrurilor confidenţiale în faţa unui profesionist.
Revista Treziţi-vă! zugrăveşte o imagine publică pozitiv, care încurajează progresul, în timp ce manualul secret al bătrânilor e împroşcat cu preocuparea faţă de protejarea din punct de vedere juridic a corporaţiei.
Watchtower vrea să fie văzută ca o organizaţie care face afirmaţii precum: „Tulburările mintale nu sunt rezultatul unei slăbiciuni sau al unui defect de personalitate“. Cu toate acestea, în materialul de instruire pentru bătrâni, ajutorul competent este menţionat doar într-un capitol intitulat „Să-i ajutăm pe cei slabi“. Este evidentă prezenţa a două religii: cea reală, care lucrează în spatele uşilor închise, şi cea care se arată publicului larg.

Recrutare imorală

Numărul din decembrie 2014 al revistei Treziţi-vă! oferă un exemplu perfect de tactici de recrutare lipsite de etică, pe care Watchtower le foloseşte ca parte a arsenalului său privindabuzul de putere.
Întrucât revista este oferită publicului larg, ea prezintă o imagine pe care Watchtower doreşte să o proiecteze în locul neplăcutei realităţi. Este foarte posibil că mulţi Martori ai lui Iehova, precum şi potenţialii lor recruţi vor crede ceea ce se spune în Treziţi-vă!.Scopul articolul este să-i facă pe oameni să considere religia Martorilor ca fiind una rezonabilă, când, de fapt, numai rezonabilă nu e.
De-a lungul istoriei sale, Watchtower nu a fost pe aceeaşi lungime de undă cu comunitatea medicală pe chestiuni precum transfuziile de sânge, vaccinurile şi transplanturile de organe. Cel puţin în ce mă priveşte, comunitatea psihiatrică a fost mereu privită ca un fel de concurenţă şi nu aliat.
Totuşi, parcă de nicăieri, Watchtower se foloseşte de acest număr al revistei Treziţi-vă!pentru a sugera destul de convingător că, dintr-odată, s-a aliat cu profesioniştii de sănătate a minţii, în timp ce, în taină, îşi înstruieşte bătrânii să aplice tratamente „spirituale“ în astfel de cazuri de urgenţă.
Îşi vor plăcinta şi vor să o şi mănânce.

„Medicul Suprem“ oferă ajutor externalizat

Am observat o tendinţă cu privire la modul în care Watchtower a interacţionat cu comunitatea medicală de-a lungul timpului. Întâi, Watchtower înaintează îndrăzneţ dând sfaturi medicale, de obicei sub forma unei interdicţii divine faţă de o anumită formă de tratament medical, folosind un raţionament „biblic“.
Odată ce comunitatea ştiinţifică a strâns sufocant de multe dovezi care să ateste viabilitatea noii tehnologii în ansamblu, interdicţia se anulează (sau se diluează) şi i se aduc laude lui Dumnezeu pentru că, în înţelepciunea, îndurarea şi bunătatea sa, a revărsat „lumina nouă“ la timpul potrivit. Totul este conceput în aşa fel încât, indiferent ce se întâmplă, Watchtower poate la nevoie să se absolve de orice responsabilitate.
De când mă ştiu, Watchtower a tot condamnat orice fel de reuşite individuale în această lume. Un astfel de stigmat împotriva investirii în viitorul propriu dincolo de perimetrul religiei produce, fireşte, o populaţie cu număr scăzut de specialişti.
Astfel că Martorii lui Iehova, conduşi cică de „Medicul Suprem“ care pune diagnosticul pe apostaţii ‘bolnavi mintal’, au foarte puţini terapeuţi competenţi şi primesc sfatul din revista Treziţi-vă! să caute ajutor din lumea educată — tocmai lumea pe care au condamnat-o mereu ca meritând nimic mai mult decât o distrugere umilitoare în foc.
Am învăţat mereu că creştinismul este soluţia celor cu inima frântă (Luca 4:18). Totuşi, potrivit informaţiilor prezentate în Treziţi-vă! din decembrie 2014, vindecarea celor zdrobiţi este acum externalizată.

Sfaturile bune sunt sfaturi bune

Dincolo de ultima parte a articolului din revistă (unde ideea organizaţiei referitoare la „sănătatea spirituală“ este considerată „vitală“), trebuie remarcat că se oferă sfaturi bune în articol. Este foarte înţelept ca oamenii care au tulburări mintale să caute ajutor medical de specialitate pe lângă orice abordări holistice.
Totuşi, mi se pare important să punctez că astfel de sfaturi contravin dogmei curente a organizaţiei şi instrucţiunilor secrete pe care bătrânii de congregaţie le primesc atât în formă scrisă, cât şi în formă înregistrată de la Corpul de Guvernare.
În ciuda dublei măsuri, sper că mulţi oameni vor beneficia de îngrijirea necesară ca urmare a acestui articol din Treziţi-vă! Orice îndrumare către tratamentul medical potrivit este un lucru pozitiv. Îmi doresc doar ca Watchtower să-şi cureţe mizeria din culise în loc să-şi lustruiască pur şi simplu imaginea exterioară.
Publicat de Alex Strait pe JWsurvey.org la 17 octombrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu