marți, 16 august 2016

Care credeti ca este modul simplu si corect de citire si studiu a Bibliei? Cel oferit in cadrul vreunui cult religios crestin?

Biblia este "scrisoarea" lui Dumnezeu si se incheie cu cartea Revelatia, sau Apocalipsa!

Motto : "Ferice de cine citeste si de cei ce asculta cuvintele acestei proorocii si pazesc lucrurile scrise in ea!" Rev. 1:3.

Daca va intereseaza in mod sincer s-a cititi si sa studiati cuvantul lui Dumnezeu Biblia, cititi si articolul urmator si va asiguram ca nu veti regreta deloc timpul folosit :
Toate cultele asa-zis crestine, se ofera insistent sa ne ajute in studierea sfintelor scripturi! Majoritatea dintre ele au elaborat de-a lungul timpului un invatamant de cult foarte bine pus la punct : licee de profil, facultati si universitati de teologie. Alte religii crestine sustin diverse scoli de instruire si misionariat unde de asemenea se pretinde ca se studiaza Biblia!
Desi se ofera public sa studieze scripturile cu oamenii, in realitate fiecare cult crestin este interesat in primul rand sa-si predea propriile invataturi si explicatii, iar la sfarsitul studiului oamenii vor 'intelege scripturile doar prin prisma acelor explicatii! Toate cultele religioase crestine isi numesc predarea invataturilor lor ca fiind o 'evanghelizare' a oamenilor! Dupa terminarea studiului, daca ne referim doar la cultele neo-protestante, multi dintre studenti vor deveni aproape sigur, baptisti, adventisti, penticostali, martori, etc!
Paradoxul este acesta : oamenii sunt manipulati chiar cu ajutorul unor versete biblice scoase din context si interpretate prin intermediul invataturilor si explicatiilor de cult! Daca accesati de exemplu, pagina oficiala a Jw.org, veti observa ca sunteti imbiati cu studii biblice, se ofera generos chiar si filmulete bine realizate care doresc sa ne arate cum decurge un astfel de studiu! Ofertele de studiu sunt diverse : pentru cupluri, familii, pentru copii si alte categorii de oameni! Culmea este, ca multi oameni se lasa foarte usor manipulati de aceasta strategie moderna a cultelor religioase crestine si se indoctrineaza benevol cu multe 'erezii nimicitoare'! 2 Petru 2:1-3. Iata ce invitatii frumoase si mieroase, vi se ofera pe site-ul oficial al Jw.org : daca le veti oferi si datele personale, atunci veti scapa foarte greu de atentia mai mult decat 'generoasa' a acestei organizatii corporatiste.
Ce este de facut atunci? Deoarece viata m-a trecut prin unele experiente asemanatoare si am studiat cateva doctrine importante de cult, m-am gandit ca ar fi util sa discutam putin despre modul simplu si corect in care se poate citi, studia analiza, si medita la cuvantul lui Dumnezeu, Biblia!
Intrebarea cheie este urmatoarea : de ce credeti ca nu reusesc absolventii institutiilor religioase crestine sa inteleaga corect cuvantul lui Dumnezeu, si nu ajung aproape niciodata la un numitor comun in ce priveste 'intelegerea Bibliei'? Exact din acelasi motiv pentru care nici preotii, levitii, s-au absolventii scolilor rabinice nu au putut s-o faca! Intre sectele iudaice ale saducheilor, fariseilor, zelotilor si altor grupari mai mici, erau intotdeauna dispute foarte aprinse! Fiecare dintre aceste secte si grupari iudaice in parte, pretindea ca numai ea intelegea corect scripturile!
Profetul Isaia ne ofera urmatorul diagnostic legat de acest subiect al diferentelor de abordare sectare :
"De aceea toata descoperirea dumnezeiasca a ajuns pentru voi "ca vorbele unei carti pecetluite". Dacă o dai cuiva care stie sa citeasca, si-i zici; ,Ia citeste!' El răspunde: ,Nu pot, caci este pecetluita!..."
Care era asadar pe atunci cauza ineficientei lor ca oameni spirituali? De ce nu exista o unitate a interpretarii cuvantului divin printre ei?
Iata ce le spune Iehova : ..."Domnul zice : "Cand se apropie de Mine poporul acesta, Ma cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, si frica pe care o are de Mine, nu este decat o învatatura de datina omeneasca..." Isaia 28:11-13, 18-20.
Da, ei erau niste oameni carnali lipsiti de spirit, complet subordonati influientei traditiilor religioase, care nu erau in realitate decat niste invataturi omenesti! Din acest motiv, ei erau niste oameni 'orbi' din punct de vedere spiritual, si astfel nu puteau discerne adevarul!
Iata ce spunea apostolul Pavel in secolul intai despre motivul principal pentru care nici unii discipoli crestini nu puteau intelege scripturile in profunzimea lor :
"Dar omul firesc "nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci, pentru el, sunt o nebunie; si nici nu le poate întelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceste." 1 Cor.2:14.
Da, acesta este adevarul : numai omul spiritual, "nascut din nou" de catre Spiritul Sfant al lui Dumnezeu, poate intelege corect "lucrurile profunde" ale scripturilor!
Tinand cont de aseasta constatare, Pavel le scrie discipolilor din Efes urmatoarele cuvinte, ca o urare din partea sa :
"Dumnezeul Domnului nostru Isus Cristos, Tatal gloriei, sa va dea spirit de întelepciune si de revelare în cunostinta exacta despre El. Ochii inimii să vă fie luminati, ca să stiti care este speranta la care v-a chemat, care este bogatia gloriei pe care o pastreaza ca mostenire pentru sfinti" Efeseni1:17,18.
Da, exact aceasta era problema sesizata de apostol cu privire la discipolii din Efes : trebuiau deschisi 'ochii inimii' lor cu ajutorul spiritului sfant care provine de la Dumnezeu!
Unii dintre ei inca nu aveau deschisi acesti 'ochi ai inimii', adica nu aveau o cunostinta exacta, si nici nu puteau deocamdata sa discearna la ce speranta glorioasa si mostenire nestricacioasa, erau chemati de catre Dumnezeu!
Din aceste motive, discipolii din Efes nu actionau unii fata de altii cu iubirea care vine de la Spiritului Sfant, si ca o consecinta directa, nu se puteau iertau unii pe altii! Cunoscand aceste lucruri, apostolul ii indeamna pe efeseni :
"Iertati-va cu marinimie unii pe altii, "asa cum si Dumnezeu, prin Cristos v-a iertat cu marinimie. Fiti deci imitatori ai lui Dumnezeu"..."traiti in dragoste...". Efeseni 4:32/b-5:1,2.
Da, apostolul a sesizat corect care erau problemele lor :
Dumnezeu ne iubeste asa cum suntem fiecare dintre noi in parte, cu toate defectele si calitatile noastre si ne iarta cu marinimie! Trebuia ca fiecare dintre ei, ca si noi astazi, s-a urmam exemplul Tatalui nostru ceresc, cat si al Domnului nostru Isus Hristos care s-a oferit pe sine ca jertfa pentru noi, si care ne-a iertat toate pacatele cu multa marinimie! Excelente exemple pentru discipoli!
Asadar, studierea Bibliei ne cere multa credinta, seriozitate si iubire fata de creatorul nostru Iehova Dumnezeu, fata de Domnul nostru Isus Hristos, fata de fratii si aproapele nostru, cat si fata de cuvantul sau scris Biblia, si de aceea trebuie sa avem spiritul lui Dumnezeu in inima, spirit care spune, 'Tata'!
Ce conditii minime si simple credeti ca trebuie sa indeplinim atunci cand studiem scripturile? Iata cateva dintre ele :
- Studiul trebuie efectuat fara idei preconcepute, folosind numai sfintele scripturi.
- Este exclusa din start folosirea oricarei carti sau ghid de 'studiere a Bibliei' care apartine vreunui cult religios crestin, deoarece exista riscul major sa studiezi in realitate invataturile si explicatiile oferite de un cult crestin oarecare, si nicidecum Biblia!
- Poate fi folosita o concordanta, s-au un index scriptural.
- Observatie foarte importanta : trebuie sa invatam cum s-a ne placa Biblia si cum s-o iubim mai mult, atat pe ea cat mai ales pe autorul acestei minunate scrisori, Iehova Dumnezeu.
Din urmatoarea ilustrare invatam cum anume ar trebui sa privim studiul nostru biblic :
Ilustrare : o scrisoare de la o persoana iubita are o valoare inestimabila si o apreciem din tot sufletul, nu-i asa! Cand ni-e foarte dor de persoana respectiva, noi o recitim din nou, si din nou, cu multa iubire!
Analogic, exact acesta este si cazul Bibliei : ea este o scrisoare din partea lui Dumnezeu pentru copiii lui iar noi trebuie s-o iubim cu toata fiinta noastra! Adica, sa ne intoarcem intotdeauna 'la iubirea nostra dintai'!
Daca veti dori totusi sa studiati Biblia in mod organizat in cadrul unui cult oarecare pe care il simpatizati din diverse motive, cum ar fi anturajul de prieteni, de rudenie, traditie de familie, etc, este o alegere personala si noi o vom respecta!
Trebuie sa retineti insa faptul, ca exista riscul major sa studiati Biblia doar 'prin prisma' doctrinelor acelui cult!
Veti privi lucrurile doar prin 'ochelarii' sai seculari, care va prezinta multe invataturi crestine 'deformate' care contin mult 'aluat religios si politic', pe langa unele adevaruri incontestabile, asa cum era si pe timpul lui Isus! Marcu 8:15!
Am spus ca studiul Bibliei pretinde multa credinta si iubire. Acestea fac parte din roadele Spiritului Sfant care provine de la Dumnezeu! Adica, il rogi pe Iehova Dumnezeu sa-ti de-a spiritul sau cel sfant pentru a putea intelege cuvantul sau care a fost scris cu ajutorul aceluiasi spirit! 2 Petru 1 : 21.
Te poti ruga eficient daca nu ai credinta ca esti ascultat? Poti incerca sa citesti Biblia intr-o camera intunecata s-au in timpul noptii fara nicio sursa de lumina? Categoric, nu!
Tot la fel, nu poti cerceta Biblia fara lumina Spiritului Sfant, deoarece numai acesta iti poate descoperi "cele mai adanci lucruri ale lui Dumnezeu"!
Atunci este logic ca trebuie sa-i ceri sincer lui Dunezeu in rugaciune sa-ti dea Spiritul sau Sfant care sa-ti 'lumineze ochii inimii' si astfel sa poti cerceta cu maxim de folos cuvantul sau scris.
Pe de alta parte, trebuie sa iubesti foarte mult ceeace faci, adica studiul Bibliei. Trebuie sa-l iubesti si pe autorul scripturii Iehova Dumnezeu, cat si pe fiul sau Domnul Isus Hristos cu toata inima ta! Ce presupune a avea credinta si iubire? Inseamna ca deja te-ai botezat si l-ai primit pe Isus Hristos ca Domn si Mantuitor personal, si astfel ai devenit un copil al lui Dumnezeu 'nascut din nou' care produce in fiecare zi in viata lui roadele Spiritului sau cel Sfant. Scriptura ne spune :
"Dar tuturor celor ce l-au primit, le-a dat dreptul sa devina copii ai lui Dumnezeu, fiindca au manifestat credinta in Numele Sau. Ei nu s-au nascut din sange, nici din vointa carnii, nici din vointa omului, ci din Dumnezeu." Ioan 1:12,13.
Ilustrare : noi nu analizăm niciodata 'la sange' persoanele iubite, atunci cand suntem îndragostiţi de ele! Ci le placem foarte mult, le iubim neconditionat si suntem gata sa trecem oricand cu vederea unele defecte, si sa le iertam din inima atunci cand ne gresesc".
Ce se întampla insa daca-i supunem pe cei iubiti unei analize aprofundate si amanuntite? Atunci este foarte posibil sa distrugem singuri tot farmecul relatiei noastre cu ei, nu-i asa?
Nu trebuie sa fim niciodata chitibusari, s-au sa avem idei preconcepute atunci cand studiem cuvantul lui Dumnezeu! Noi trebuie sa il iubim neconditionat. Altfel nu putem avea o relatie plina de iubire si apreciere fata de el!
Cea mai bună metodă de abordare a scripturii este aceea de a o studia carte cu carte, capitol cu capitol si verset cu verset! Intr-adevăr acest lucru necesita o munca asidua, însa este singurul mod in care putem sa intelegem tot planul lui Dumnezeu. De ce sa ne grabim? In timpul scolii am invatat ani de zile multe lucruri frumoase, interesante si folositoare in viata. Credeti oare ca Biblia nu merita un efort asemanator care poate dura ani de zile, chiar si toata viata, din partea studentilor ei?
In plus, sa nu trecem niciodata peste 'ce este scris' in Biblie! Domnul nostru Isus Hristos desi era fiul lui Dumnezeu, s-a aparat de Diavolul cu cuvintele Biblice: "este scris"! Apostolul Pavel a recomandat exact acelasi lucru! Se merita sa le urmam si noi exemplul indeaproape, nu-i asa?
Este bine pentru început sa alegem o carte a Bibliei, sa ajungem sa o stapanim bine, sa-i cunostem autorul, motivul scrierii ei, cine sunt destinatarii cartii, cat si problemele cu care se confruntau oamenii in viata lor. Pentru aceasta propunem o metoda destul de simpla si avantajoasa a studiului biblic individual al unei cărţi din Biblie :
Ce invatam noi de exemplu, din epistola apostolului Iacov, adresata cititorilor sai? Iata cateva lectii importante :
1. Tema principala a cartii este aceasta : credinta crestina în actiune, prin faptele bune pe care le facem unii pentru altii.
2. Autorul cartii este Iacov, fratele de trup si spiritual al Domnului Isus. Iuda, autorul epistolei ce-i poarta numele este şi el frate al Domnului, şi al lui Iacov Iuda 1:1; Mat.13:55; Mar.6:3; 1Cor.9:5. Iacov a fost unul dintre stalpii adunarii din Ierusalim. Faptele 15:13; Gal.2:9. El era un iudeu plin de seriozitate, care avea un mare respect faţă de spiritul legii.
3. Unde s-a scris cartea: probabil in Ierusalim. Autorul este familiarizat cu problemele creştinilor evrei si cu persecutia lor atât in tara, cat si a celor 'împrăstiati' pretutindeni in lume.
4. Când a fost scrisa scrisoarea sa : se pare ca este cea mai timpurie epistola dintre scrierile grecesti, probabil prima. A fost scrisa intre anii 45-60, mai înainte ca mulţi oameni dintre natiuni sa devina discipolii lui Isus, cam dupa aproximativ 30 de ani de păstorire a adunarii din Ierusalim.
5. Cine au fost primitorii epistolei sale : crestinii evrei care traiau departe de pamantul sfant, dar ea se citea si in alte adunari cu crestini dintre natiuni, dupa cum era obiceiul.
6. Care erau unele probleme cu care se confruntau in vieţile lor, situatii care au necesitat scrierea cartii de catre Iacov :
- Unii dintre discipoli isi pierdeau răbdarea cand erau în încercări : cap.1:1-12.
- Altii incepusera să-l blameze pe Dumnezeu pentru suferintele lor : cap. 1:13-18.
- Unii dintre discipoli greseau foarte mult in purtare : cap. 1:19 si 5:20, in timp ce altii aratau favoritism celor bogati din adunarea lor : cap. 2 :1-4.
- Alti crestini se amageau singuri, optand pentru o credinta care nu era dovedita de faptele lor. Iacov cap. 2.
- Unii dintre discipoli aveau o limba foarte sloboda, ascutita chiar : cap. 3:15. Erau altii care aveau atitudini lumesti, erau complet lipsiti de delicatete si blandete, de întelepciune, erau foarte invidiosi, certareti, nesupusi, nerezonabili, etc.
După cum se poate vedea usor, unii dintre crestinii carora Iacov le-a scris erau confruntati cu o multime de probleme deosebit de serioase, dar si numeroase.
7. Care sunt unii termenii care sunt repetati in epistola lui Iacov, unele cuvinte cheie, cat si expresiile deosebite ce apar în cartea sa :
- Credinta, faptele, rabdarea, legea, întelepciunea, bogatia, fratii, bolnavii, etc. Iata acum si concluzia finala pe care ne-o ofera apostolul Iacov : "Credinta fara fapte, este moarta".
8. Ce ne invata scrisoarea sa privitor la persoana lui Iehova Dumnezeu si a Domnului nostru Isus Hristos :
- Isus este numit si Domnul slavei : cap. 2:1.
- Domnul nostru Isus Hristos nu priveste niciodata la fata, sau la pozitia sociala a vreunui om. : cap. 2:1
-  Isus Hristos este fiul lui Iehova Dumnezeu. cap. 1:1
- Iehova Dumnezeul nostru este un Dumnezeu generos cu toţi aceia care-i cer întelepciunea de sus. : cap.1:5
- Dumnezeu ne daruieste cununa vietii : cap. 1:12
- Dumnezeu nu se schimba : cap. 1:17
- Dumnezeu nu poate fi ispitit sa faca rau : cap. 1:13
- Dumnezeu nu-l ispiteste niciodata pe om : cap. 1:13
- De la Dumnezeu vine orice dar desavarsit : cap 1:17
- Dumnezeu este neprihanit, adica drept : cap 1:20
- Iehova Dumnezeu îi alege pe cei saraci, ca ei sa fie bogati în credinta : cap. 2:5
- Exista numai un singur Dumnezeu adevarat : cap 2:19
- Dumnezeu l-a facut pe om dupa asemanarea lui. cap. 3:9
- Dumnezeu este singurul intelept : cap. 4:17
- Prietenia cu lumea, inseamna ca suntem deja dusmanii lui Dumnezeu : cap. 4:4
- Domnul ii ridica pe cei ce se smeresc : cap.4:10
- Intoarcerea Domnului Isus este aproape : cap. 5:8
- Domnul este plin de mila si de îndurare : cap. 5:11
- Domnul vindeca, ca raspuns la rugaciunea sincera : cap. 5:15.
9. Ce li se cere primitorilor scrisorii sa faca? Ce sfaturi le sunt oferite discipolilor Domnului Isus, de catre apostolul sau?
In general ne sunt oferite multe sfaturi practice si foarte necesare vietii noastre in aceasta epistola minunata :
- sa rabdam atunci cand suntem în incercari.
- sa implinim, nu numai sa ascultam cuvantul lui Dumnezeu.
- sa-i tratam egal pe toti oamenii, asa cum o face Dumnezeu.
- sa facem fapte demne de o credinta adevarata :  acesta este de fapt si subiectul central al epistolei apostolului Iacov.
- Sa ne stapanim limbile prea slobode, si prea 'ascutite'.
- Sa demonstram ca avem o intelepciune cereasca.
- Sa-i mangaiem pe orfani şi pe vaduve in necazurile lor.
- Stapanii bogati sa-i trateze drept pe lucratorii lor si sa-i rasplateasca pentru toata munca lor, etc.
Indemnuri sincere si concrete pentru toti discipolii lui Isus :
- "Fiti împlinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori..." Iacov cap.1:22
- "Vrei dar sa întelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica?" cap 2:20.
- "Deci, cine stie sa faca binele si nu-l face, savarseste un pacat". Iacov 4:17.
- "Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va pentru altii, ca sa fie vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit". Iacov 5 :16.
10. Ce fagaduinte ale lui Dumnezeu sunt oferite discipolilor?
- Dumnezeu le da întelepciune tuturor celor ce o cer cu credinta. cap.1:6,7.
- Daca rabdam ispita, vom primi cununa vietii : cap. 1:12
- Cuvantul sadit în noi ne poate mantui sufletele : cap. 1:21
- Sa ne supunem lui Dumnezeu, sa ne impotrivim diavolului, si el va fugi de la noi. cap.4:7.
- Domnul îi înalta pe toti cei ce se smeresc. cap.4:10
- Venirea Domnului ca judecator, este aproape. cap. 5:9
- Domnul ii vindeca pe cei ce sunt bolnavi : cap. 5:15
O recomandare pentru urmatorul nostru studiu biblic :
Sa se faca o analiza individuala al epistolei lui Pavel catre Romani, dupa modelul in care am analizat cartea lui Iacov.
Sa nu se foloseasca alte carti în afara Bibliei. Pentru cartea Romani se pot găsi în Biblie toate raspunsurile pentru studiul nostru individual.
Se cunoaste faptul ca în Biblie există 1189 de capitole, multe dintre ele cum ar fi Psalmul 5, 15, 23,119, etc, cartea Proverbele s-au epistola 1 Corinteni cap.13, sunt adevarate preferinte ale discipolilor crestini de pretutindeni. Telul oricarui cercetator sincer al Bibliei este acela de a cunoaste si identifica conţinutul fiecarui capitol, ca sa poata verifica ulterior orice informatie din cuvant! Fapte 17:11.
Urmatoarele elemente vor aparea cu siguranta în studiul biblic al oricarui capitol pe care il vom studia pe viitor :
1. Care este tema capitolului pe care il studiezi?
- Citeşte capitolul în întregime si formuleaza tema într-o singura propozitie sau fraza care crezi ca rezuma principala idee a capitolului respectiv.
2. Care este cel mai remarcabil verset al capitolului analizat?
- Exprima-ti optiunea ta pe baza versetului care ti se pare ca vorbeste în modul cel mai direct despre actiune si care iti poate oferii inviorarea spirituala de care ai nevoie.
3. - Care sunt cerintele pe care trebuie sa le implinesti? Enumera-le si invata-le pe de rost.
4. - Care sunt fagaduintele oferite pentru discipolii lui Isus?
5. - Care sunt lectiile ce ar trebui retinute de catre tine?
6. - Care sunt cuvintele si expresiile care-ti atrag atentia cel mai mult?
7. Ce cuvinte se repeta în capitolul analizat? Enumare-le şi indica legatura lor cu întreaga carte, şi cu ideea centrala a capitolului respectiv.
8. Care sunt cuvintele neclare şi al caror sens nu-l patrunzi? Afla-le întelesul folosind o concordanta sau dictionar biblic.
9. Care ti se pare motivul introducerii acestui capitol? Indica ce crezi tu ca ar lipsi Bibliei şi cartii respective daca acel capitol nu ar fi fost scris.
10. Care sunt erorile tale, adica greselile facute in viata ta ce ar trebui evitate pe viitor? Fii exact in aprecieri.
11. Ce spune capitolul pe care il studiezi despre Iehova Dumnezeu, despre Fiul sau, si despre Spiritul sau cel Sfant? Enumera fiecare referinta care apare cu privire la Tatal, la Fiul, cat si la Spiritul Sfant al lui Iehova Dumnezeu.
Sa nu scapam din vedere nici promisiunea lui Isus transmisa lui Ioan din partea sa, pentru fiecare dintre noi care studiaza una dintre cartile Bibliei : "Ferice de cine citeste, si de cei ce asculta cuvintele acestei proorocii, si pazesc lucrurile scrise în ea!" Apoc.1:3.
Pe de alta parte, Dumnezeu doreste sa abordam studiul Bibliei cu credinta sigura ca el ne va rasplati intotdeauna pentru aceasta activitate esentiala :
"De altfel fara credinta este imposibil sa-i placem, fiindca cel ce se apropie de Dumnezeu "trebuie sa creada ca el exista" si ca "devine rasplatitorul celor ce il cauta staruitor"! Epistola catre Evrei, cap. 11:6.
Apostolul Petru ne arata chiar si ordinea corecta a pasilor pe care trebuie sa-i facem dupa fiecare studiu : "Da, tocmai de aceea, depunând şi voi toate eforturile, (in studiul vostru scriptural), adaugati la credinta voastră virtutea, la virtute, cunostinta, la cunostinta, stapanirea de sine, la stapanirea de sine, perseverenta, la perseverenta, devotiunea sfanta, la devotiunea sfanta, afectiunea frateasca, la afectiunea frateasca, iubirea". 2 Petru 1:5-7.
Sa retinem in minte cuvintele Domnului nostru care ne spune ca daca studiem, noi vom avea cu siguranta o revelatie :
"Daca vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca învatatura este de la Dumnezeu, sau dacă Eu vorbesc de la Mine." Ioan 7:17.
Sa retinem de asemenea si faptul ca Dumnezeu ne primeste pe toti cu iubire la masa sa spirituala oferita din scripturi, si tine intotdeauna cont de potentialul fiecaruia dintre noi! El nu ne cere niciodata sa facem ceeace noi nu putem, inclusiv in privinta studiului nostru din Biblie! El este rezonabil si nu asteapta niciodata sa-i oferim mai mult decat putem noi face! Va dorim cu sinceritate mult succes in studiul scripturilor, iar Dumnezeu va va binecuvanta cu siguranta! Amin!
Imagini pentru Studentii bibliei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu