luni, 21 octombrie 2013

DOMNUL HRISTOS NE INVATA: CINE ESTE APROAPELE NOSTRU?



 Fotografie
    Un învăţător al Legii s-a sculat să ispitească pe Isus şi I-a zis: "Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?"  Isus i-a zis: "Ce este scris în Lege? Cum citeşti în ea?"  El a răspuns: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi."  "Bine ai răspuns", i-a zis Isus, "fă aşa, şi vei avea viaţa veşnică."  Dar el, care voia să se îndreptăţească, a zis lui Isus: "Şi cine este aproapele meu?"  Isus a luat din nou cuvântul şi a zis: "Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort.  Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot; şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături.  Un levit trecea şi el prin locul acela; şi, când l-a văzut, a trecut înainte pe alături.  Dar un samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el.  S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han şi a îngrijit de el.  A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului şi i-a zis: "Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui îţi voi da înapoi la întoarcere."  Care dintre aceştia trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?"  "Cel ce şi-a făcut milă cu el", a răspuns învăţătorul Legii. "Du-te de fă şi tu la fel", i-a zis Isus. 

   Daca am dorim si noi sa explicam unei persoane cine este Aproapele, am reusi oare acest lucru mai bine decat a facut-o Isus spunand aceasta pilda? Greu de crezut! Sa observam totusi ca Isus a evitat capcana de a da un raspuns direct invatatorului Legii, de genul: aproapele este orice persoana pe care o intalnim zilnic si pe care trebuie s-o ajutam si sa o iubim din toata inima! Domnul a preferat sa ne dea un exemplu , o Pilda, care sa lamureasca pe deplin omul, dar si pe ascultatori! Si noi putem urma exemplul sau folosind chiar aceasta pilda atunci cand discutam despre cum sa ne tratam si ajuta aproapele, si evident cum putem sa-l identificam usor! Domnul Isus face insa mai mult! Extinde intelesul si la alte natiuni, folosind ca exemplu un Samaritean, si nu un iudeu! Mai mult: personajele negative, un preot si un levit care nu l-au ajutat pe omul batut si pradat de talhari, erau iudei! Tocmai un locuitor al Samariei se gaseste sa faca gestul practic de a ajuta omul grav ranit! Stim ca samaritenii erau cam dispretuiti de iudei! Ce impact urias a avut exemplul dat de Isus! De altfel Invatatorul Legii, la intrebarea directa a Domnului : “care dintre acestia trei (Preotul, Levitul si Samariteanul), ti se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse intre talhari”?, din orgoliu etnic, nu raspunde ca era Samariteanul! El spune asa: “cel ce si-a facut mila de el”! Iisus i-a spus simplu:”du-te de fa si tu ca el”! Invatatura deosebit de practica: “du-te de fa si tu”! Era in armonie cu un alt principiu al sau: “ce vreti sa va faca voua oamenii faceti-le si voi la fel”! Adica ne indeamna la actiune, si ne spune cum sa iubim pe aproapele: asa cum am dori sa fim iubiti si noi de oameni! Dar sa nu uitam un lucru la fel de important: Modelul de a iubi si ajuta pe aproapele: “ca pe noi insine”! Daca nu ne iubim pe noi, nu putem iubi pe aproapele! Si daca nu “iubim pe aproapele pe care il vedem, nu putem sa-l iubim pe Dumnezeu pe care nu-l vedem”, spune Biblia!

   Ce frumos se inlantuie Iubirea: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi."! Desigur aproapele trebuie ajutat nu numai cand cade intre talhari, ci chiar in toate situatiile vietii cand cineva are nevoie de ajutor, mai ales pe cei defavorizati: Credinta curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume.” Iacov 1:27! Dar mai sunt saracii si bolnavii, cei inchisi in temnite, cei cu dizabilitati, cei batrani si neputinciosi, cei deprimati, si lista poate continua! Ce facem, ii ajutam pe acesti oameni aflati in suferinte si nevoi, s-au trecem pe langa ei cum a facut Preotul si Levitul? Poate ne hotaram sa urmam exemplul Samariteanului si indemnul Domnului Hristos :”du-te de fa si tu la fel?”, fara sa n-e certam mereu si sa ne jignim unii pe altii pe interpretarea unor versete Biblice? Aproapele nu trebuie respectat si cand dialogam cu el, indiferent ca vorbim fata catre fata, prin telefon, facebook etc? 
   

   Iata ce ne spune apostolul Iacov: “Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie;  căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.  De aceea lepădaţi orice necurăţie şi orice revărsare de răutate, şi primiţi cu blândeţe Cuvântul sădit în voi, care vă poate mântui sufletele.  Fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înşelându-vă singuri.  Căci, dacă ascultă cineva Cuvântul, şi nu-l împlineşte cu fapta, seamănă cu un om care îşi priveşte faţa firească într-o oglindă,  şi, după ce s-a privit, pleacă şi uită îndată cum era.  Dar cine îşi va adânci privirile în legea desăvârşită, care este legea slobozeniei, şi va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui.  Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşală inima, religia unui astfel de om este zadarnică”!. Iacov 1:19-26! 
   Da, chiar si limba trebuie infranata! Tata ceresc, ajuta-ne sa te iubim pe tine, pe Fiul Tau si pe aproapele ca pe noi insine, si sa nu uitam nici un moment minunata Pilda a omului cazut intre talhari, pentru ca si noi in sens duhovnicesc ne ducem traiul “printre multi talhari”! Doamne Isuse, te asteptam conform promisiunii tale: "Iată, Eu vin curând; şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.”! Da, vino Doamne Isuse! Apoc.22:12,20,21!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu